Tunnistamattomat lentävät esineet tieteellisessä kontekstissa: ei merkkejä vieraasta älystä

Tunnistamattomat lentävät esineet eivät todellakaan ole merkkejä siitä, että vieraan teknisen sivilisaation edustajat vierailisivat planeetallamme. Ne ovat vain ja ainoastaan esineitä, joiden on havaintojen perusteella tulkittu lentävän, ja joiden luonne on jäänyt selvittämättä. Vieraan älyn edustajat eivät nouse avaruusaluksistaan ja saavu planeetallemme tervehtimään meitä kävellen kahdella jalalla, tarkkaillen meitä kahdella silmällään. Vaikka tekninen sivilisaatio luultavimmin lähettäisi robottiluotaimia tutkimaan mielenkiintoisena pitämäänsä planeettaa, sellaisistakaan ei ole merkkejä. Emme ole löytäneet minkäänlaista todistusaineistoa toisten teknisten sivilisaatioiden teknologiasta, emme edes niistä kertovaa radiosignaalia. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että jos havaitaan jotakin yllättävää ja odottamatonta, se ei ole koskaan merkki vieraasta sivilisaatiosta. Vieraan älyn postulointi selittää mainiosti aivan kaiken selittämättä kuitenkaan yhtään mitään — aivan samoin kuin jumalolentojen avulla selitettiin erilaisia luonnonilmiöitä ja huonoa onnea muinaisissa kulttuureissa.

Kaikesta huolimatta, jopa varteenotettavat tähtitieteen tutkijat sortuvat ajoittain postuloimaan teknisiä sivilisaatioita selittääkseen odottamattomia havaintojaan. Muistamme visiot sivilisaation rakentamasta Dysonin pallokuoresta tähden KIC 8462852 ympärillä ja spekulaatiot tähtienvälisen komeetan ’Oumuamua luonteesta. Kohteista tehtyjen havaintojen selittämiseksi ei tarvita vieraita sivilisaatioita yhtään sen enempää kuin tarvitsemme ajatusta taivaskeijuista selittämään esineiden putoamista maanpintaa kohti. Fysiikan lait riittävät, vaikka olisikin kieltämättä valtaisan mielenkiintoista, jos niin ei olisi.

Tuorein melkoisessa laskusuhdanteessa olevan tähtitieteen tutkijan kommentti sai lukuisat kollegat läimäyttämään kämmenensä otsaansa turhautumisen ja vaivaantuneen myötähäpeän merkiksi. On yksi asia esittää ’Oumuamuan olevan vieraan sivilisaation valopurjeella toimiva luotain ja suhteuttaa hypoteesia havaintoihin mutta peli vaikuttaa pahasti menetetyltä, jos katsoo samalla parhaaksi yhdistää spekulaatiot maanpäällisiin havaintoihin tunnistamattomista lentävistä esineistä. Spekulaatioilla on aikansa ja paikkansa mutta Avi Loeb vaikuttaa tekevän niistä varsinaista kiusallisesti pseudotieteen puolelle etenevää sirkusnäytöstä. Hiljattain hän julkaisi ajatuksensa mahdollisuuksista havaita Proxima b:n pintaa asuttavan teknisen sivilisaation katuvalot. Nyt Loeb puolestaan kirjoittaa auki ajatusleikkinsä siitä, miten ’Oumuamua pyörii hallitsemattomalta vaikuttavalla tavalla vain skannatakseen signaalit kaikista suunnista ja vastaanottaakseen kaiken datan Aurinkokunnassamme jo olevilta muilta luotaimilta — niiltä, joita Yhdysvaltojen ilmavoimat ovat havainneet planeettamme ilmakehässä vuosikymmenten saatossa. Salaliittoteoreetikot kautta maailman saavat takuulla vettä kuluneisiin myllyihinsä samalla, kun tähtitieteen tutkijat hikoilevat tuskissaan kovemmin kuin lämpenevän ilmastomme helleaallot edellyttäisivät.

Aihe on tietenkin mielenkiintoinen, koska vieraan sivilisaation merkkien havaitseminen olisi sensaatiomainen historian merkkipaalu. Se on kuitenkin niin mullistava havainto, että asiaa ei tulisi pilata aiheettomilla salaliittoteorioita muistuttavilla spekulaatioilla. Mikään havainto ei toistaiseksi ole osoittanut vieraiden teknisten sivilisaatioiden olevan edes olemassa — puhumattakaan siitä, että ne vierailisivat planeetallamme rutiininomaisesti. Niistä olisi kuitenkin mahdollista tehdä todellisia havaintoja ja siksi aihe on vakavasti otettavaa tiedettä. Spekulointi tunnistamattomien lentävien esineiden alkuperällä teknisten sivilisaatioiden luotaimina taas on vain naurettavaa huomionkipeyttä vailla ensimmäistäkään todistusaineiston murusta.

Lisää aiheesta

Avainsanat: , ,

About Mikko Tuomi

Tähtitieteilijä, tutkija, Proxima b:n, Barnard b:n ja kymmenien muiden planeettojen löytäjä. Tähtisumusta tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: