Vieraan sivilisaation robottiluotain

Tieteiskirjallisuus on täynnä kuvailuja siitä, miten tähtienväliseen matkailuun kykenevät sivilisaatiot vierailevat muissa planeettakunnissa tutkiakseen, valloittaakseen, tai tuhotakseen heikompia, toisten elävien planeettojen sivilisaatioita. Ne ovat tietenkin aina mielikuvituksen tuotetta, eikä toisten sivilisaatioiden vierailuista omassa aurinkokunnassamme ole todistusaineistoa, vaikka ajoittain poikkeavia näkemyksiä esitetäänkin. Esimerkiksi Avi Loebin hatarasti perusteltu tulkinta tähtienvälisen komeetan ’Oumuamua luonteesta on herättänyt tähtitieteilijöiden keskuudessa lähinnä halua lyödä otsaa työpöytään. Samoin suhtaudumme tietoihin lentävien esineiden havainnoista, joissa esineen luonne on jäänyt hämärän peittoon. Vieraiden sivilisaation kanssa niillä ei ole mitään tekemistä — siitä voi vakuuttua jo huomaamalla, että UFO-havainnot ovat vähentyneet rankasti samalla kun tehokkaat megapikselikamerat ovat yleistyneet ihmisten käytössä.

Vaikuttaa todennäköiseltä, että teknologisesti tähtienväliseen matkailuun kykenevät vieraat sivilisaatiot tuskin haaskaisivat aikaansa matkustaakseen itse muualle, kun he voisivat vain lähettää matkaan hienostuneita robottiluotaimia. Miksi hukata hyötykuormaa massiivisiin elossapitojärjestelmiin, kun voi vain lähettää pienikokoisen robotin havainoimaan kiinnostuksen kohteena olevaa planeettaa. Ja jos tekninen sivilisaatio osaa tähtienvälisen avaruusmatkailun, se kyllä kykenee kehittämään tekoälyn ohjaaman robotin, joka selviää valittamatta avaruuden olosuhteissa vuosikymmeniä herätäkseen virkeänä tutkimaan matkansa kohdetta päästyään lopulta perille. On siksi perusteltua ajatella, että vieraat sivilisaatiot tutkisivat omaa planeettaamme korkeintaan pienten luotainten avulla, aivan kuten mekin teemme ottaessamme haparoivia ensiaskeleita avaruustutkimuksen saralla lähettämällä luotaimia ympäri omaa aurinkokuntaamme.

Ajatus robottiluotainten voimasta tuli esiin erittäin konkreettisella tavalla nähtyäni Marsia kiertävän Mars Reconnaissance Orbiter -luotaimen nappaaman kuvan. Kuvassa näkyy Mount Mercoy, yksi Gale kraaterin ylänköalueista Mount Sharpin reunamilla, jossa kallioista pintaa täplittää vihreänharmaalta näyttävä erilainen aines. Tässä vieraan planeetan karusta, vihamielisestä maastosta noin 300 kilometrin korkeudelta otetussa kuvassa näkyy keskellä toinen luotain, Curiosity-mönkijä, joka on matkannut Marsin pinnalla jo vuodesta 2012 lähtien. Se on esimerkki vieraan sivilisaation planeetalle lähettämästä robottiluotaimesta, jonka matkan edistymistä toinen, kiertoradalla lentävä robotti tarkkailee. Kyseessä on huikaiseva teknologisen osaamisen taidonnäyte mutta olemme vasta tutkimassa lähintä naapuriplaneettaamme omassa planeettakunnassamme.

Ehkäpä joskus lähetämme luotaimia myös tähtiin. Ainakin meillä on siihen mahdollisuus, jos huolehdimme, että oma planeettamme, kotimme ja kehtomme, pysyy suotuisana sivilisaatiomme olemassaololemme.


MRO-luotaimen kuva Curiosity-mönkijästä on ladattavissa luotaimen HiRISE kameran sivulta.

Avainsanat: , , ,

About Mikko Tuomi

Tähtitieteilijä, tutkija, Proxima b:n, Barnard b:n ja kymmenien muiden planeettojen löytäjä. Tähtisumusta tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: